Att utveckla appar ses som raketforskning av många, men det är en process som man kan lära sig och därtill finns det flera olika verktyg som man kan ta hjälp av. Det är både kul och intressant att förstå hur de appar man använder dagligen faktisk fungerar och det öppnar dessutom en hel värld av möjligheter till vad som går att bygga. Allt fler tjänster utvecklas för appar dagligen – vore det inte spännande om en av dem var din idé?

Vilken typ av utbildning har apputvecklare?

Alla som vill och har rätt sinne för jobbet kan såklart bli apputvecklare, som med det mesta kräver det dock rätt kunskaper och en hel del träning. Programmering är dock ett område som är ganska speciellt, det kräver ett visst tankesätt och särskilda arbetsmetoder vilket inte passar alla. Systemutvecklare har ofta en eftergymnasial utbildning inom systemvetenskap med programmering som huvudinriktning. Apputvecklingen har ökat lavinartat under de senaste åren och god kompetens kring apputveckling är svår att hitta på grund av den höga efterfrågan. Bristen på apputvecklare tillsammans med den höga efterfrågan har även ökat priset på deras tjänster, och apputvecklare är därför dyra att anställa.

Programvara och programmeringsspråk

Efter att grundkunskaper i programmering har införskaffats krävs en utvecklingsmiljö att programmera i. Precis som Microsoft Word behövs för att skriva ett brev eller en artikel, behövs en programvara till programmering där man skriver koden. Vilken programvara som kan användas beror på om appen ska utvecklas för iOS, Android eller ett annat operativsystem. För programmering till Apple-enheter används ofta Xcode och för Android är Android studio populärt. Det är i dessa programvaror som koden ska skrivas i, samt testas och drivas. För en Android-app används främst programmeringsspråket Java, och iOS-appar utvecklas oftast i språket Objective-C.

Om du vill utveckla en app som fungerar på både Apple- och Android-enheter, vilket många appar gör idag, behöver du därför kunna båda programspråken samt hur deras respektive programvara fungerar. Det bör också tilläggas att det tillkommer vissa skillnader inom respektive område om applikationen utvecklas för en smartphone, surfplatta, dator eller annan typ av enhet.

Att utveckla en app utan programmering

Det finns dock lösningar som underlättar utvecklingen av appar betydligt. Med hjälp av Aquro Platform krävs inga eller endast lite kunskaper i programmering för att appen skall gå från idé till verklighet. Naturligtvis finns det även möjlighet för den som har kunskaper i programmering att programmera via vår plattform. Aquro är inte bara en fördel för den som inte vill "koda”, utan också för den som väljer att göra det. Plattformen innehåller flertalet verktyg för planering av apputveckling och mängder med resurser som programmeraren kan dra nytt av. Du utvecklar dessutom en applikation som automatiskt fungerar i alla enheter, både mobiler och surfplattor, och iOS och Andriod. Något som normalt kräver ett separat projekt och särskilda kunskaper, som vi kunde läsa om ovan. Där finns också mängder av kod-tillägg och funktioner tillgängliga för integrering med din app, exempelvis för sociala medier och notifikationer.

Med andra ord behöver du inte uppfinna hjulet en andra gång om du tar hjälp av oss. Med hjälp av Aquro Platform effektiviseras ditt utvecklingsarbete och det kommer ge snabbare resultat även om du tar den traditionella vägen för att utveckla en app.