Att bygga en app i Android är en dröm för många. Det finns många som har en idé till en app, men hur kan idén bli verklighet och vad krävs av personen bakom tangenterna? Vilka verktyg behövs för att sätta igång? Det finns olika vägar att gå och som med så mycket annat handlar det om att hitta den väg som passar bäst. Här ger vi dig information och tips om hur du går till väga för att göra en app för Android.

Att utveckla en app med Java

En Android-app utvecklas i programspråket Java. Så ett första steg är att lära sig att behärska detta programspråk på en nivå som motsvarar den app som skall byggas. Programspråket är objektorienterat, det vill säga att ett projekt består av olika objekt som var för sig utför olika funktioner och som är sammanlänkade till en helhet – själva appen. En bil är en bra jämförelse, där bilen utgör projektet och funktioner som att starta bilen är ett objekt, att gasa är ett annat och växellådan är ett tredje objekt. Varje objekt utför olika funktioner i bilen och sammanlänkade kan de få bilen att röra sig framåt. Vissa objekt finns redan i utvecklingsmiljön och kan enkelt anslutas till projektet, andra objekt måste byggas från grunden.

Mjukvara för att bygga en Android-app

För att börja programmera din app för Android behövs en utvecklingsmiljö och tillhörande verktyg. Android Development Tools (ADT) är mycket användbart och du behöver även ett Software Development Kit (SDT), vilket är en samling av olika verktyg för apputveckling. Dessa mjukvaror är kostnadsfria och nedladdningsbara på nätet, till exempel erbjuder Google ett paket där båda ingår. Det är också här Java-biblioteken finns, som innehåller olika funktioner som kan användas i appen. Basen utgörs av Eclips som är grundplattformen för utveckling av Java-applikationer, där du kan integrera tillägg för utveckling av Android-appar. Eclips Android Development tools ersätts från och med 2014 med Android Studio, Googles utvecklingsplattform som är specialutvecklad för Android-appar. Denna mjukvara ger dig också möjligheten att simulera hur appen kommer att se ut i en enhet. Detta gör du genom att ansluta din mobil eller surfplatta och sedan simulera appen på denna enhet för att se exakt hur det färdiga resultatet ser ut i den enhet som appen har utvecklats för. Det är också här eventuella rättningar, uppdateringar eller tillägg av nya funktioner utförs.

Genvägar för programmering av Android-app

Genvägar är inte alltid senvägar utan kan däremot spara dig tid och pengar. Det finns utvecklingsplattformar på nätet idag där du kan skapa en Android-app helt utan eller med små kunskaper i Java-programmering. Aquro ger dig just denna möjlighet och med plattformens hjälp kan även tiden från idén till app effektiviseras maximalt, och på så sätt minimera tiden som det tar att utveckla en app för Android. Med hjälp av Aquro Platform kommer din app helt enkelt ut på marknaden snabbare och med mindre krav på kunskaper i programmering.

I Aquro Platform finns också flera olika hjälpmedel och resurser som hjälper dig med projektstyrning, planering och kontroller, vilka är viktiga aktiviteter för att effektivt utveckla en bra Android-app. Det finns också verktyg för att anpassa appen för surfplattor och andra enheter, samt verktyg som anpassar Android-appen till att fungera på iOS-system, utan att du behöva skapa och utveckla en helt ny version av din app.